Fællesfag

På Kongenshus Efterskole har vi en række fællesfag, som er obligatoriske for alle klassetrin fra skoleåret 17/18. Herunder er der en appetitvækker, så du kan fornemme, hvad du bliver præsenteret for.

Fællessamling, fortælling og sang

”Kære Linedanser”, ”Se, hvilken morgenstund” og ”Midt om natten”, er nogle af de sange du kommer til at synge mange gange på KE. Du vil også finde ud af, hvorfor det er vigtigt at tage ”misteltenen i ed”, eller hvorfor ”akillessenen er sårbar ” i de mange fortællinger du skal lytte til.
Til Fællessamling bliver du også præsenteret for nyheder, personlige historier og emner, du som elev eller vi voksne er optaget af. Kort sagt; her er vi fælles, og alle er lige. Så det er en rigtig god måde både at være sammen – men også at lære sammen på.

Debatten i frirummet

I Debatten i frirummet får du mulighed for at øve dig på at give udtryk for dine holdninger højt. Et demokratisk samfund bygger blandt andet på retten til uenighed og samtalen om uenigheden. Ingen sidder inde med den endelige sandhed om tingene, men gennem samtalen nuanceres vores holdninger til tingene.
Emnerne spænder vidt – fra hverdagskonflikter til store etiske spørgsmål. Kort sagt alt lige fra brugen af de sociale medier til ja/nej til fri abort.

Medborgerskab

Vi dannes i mødet med hinanden og af de ting, vi beskæftiger os med. Vi vil gerne ruste dig til at blive en aktiv samfundsborger, som tager del i debatten og dermed er med til at præge samfundsudviklingen. Samfundet er ikke noget abstrakt – men netop du og jeg, vi og os. Medborgerskab dækker fagene: Samfundsfag, Historie, Religion og Filosofi.
Emnerne kan være: ”Demokrati – før og nu.”, ”Kvindernes valgret”, ”Det arabiske forår”, ” Den franske revolution”, ” Den moderne heksejagt”, ” Sammenhæng mellem tro/religion og samfund”. Du vil selv i de første timer skulle lave et idekatalog, som kan være med til at danne grundlag for årets mange emner.
8. og 10. klasse får en karakter og udtalelse i faget.
9. kl. får også en karakter, men kan komme til prøve i dele af faget, hvis det trækkes af ministeriet.

Løbeskole

Alle skolens elever skal træne deres fysik og bringe sig i god fysisk form. Derfor er Løbskole obligatorisk for alle. Vi hjælper dig med at sætte personlige mål hele tiden, så du kan se og mærke, at du bliver en bedre løber.
Vi håber også det kan give dig uforglemmelige oplevelser at deltage som repræsentant for skolen i forskellige løb rundt i landet, som Colour Run, Stafet for livet, Kongenshusløbet og et løb, du som elev kan være med til at vælge. Op til skolernes eftersårsferie deltager vi i Skolernes Motionsdag.
Så på med løbeskoene, og du vil opdage at KE ligger i et smukt naturområde.

Kost og motion

Vi vil gerne give alle vores elever en forståelse for, hvad sund kost kan betyde. Vi laver dog ikke specialkost på den måde her på skolen – og vi vil fortsat have vores lille kiosk. I stedet vil vi gerne give dig viden og udruste dig, så du selv kan foretage det sunde valg og få det bedste ud af et aktivt efterskoleophold. For kan man løbe særlig langt på en Yankiebar…? Nej vel.
Dette er også en god mulighed for dig, der har været på julemærkehjem – eller måske aldrig kom det.

Idræt

Få sved på panden og prøv alt fra indendørs fodbold til o-løb. Idræt er et prøveforberedende fag for både 8. og 9. klasse. På KE er Idræt også obligatorisk for 10. klasse, hvilket betyder at man får karakter og en udtalelse. Du bliver i Idræt præsenteret for en bred vifte af forskellige idrætsaktiviteter. I 10 kl. fylder det teoretiske ikke helt så meget som i 8. og 9. klasse.

Grammatik

”Nu vil jeg hellere spiser et ispind end tre lakrids”. Den skarpe læser bemærker straks, at der er noget galt i den sætning. I stedet for at have grammatik i dansktimerne har vi lavet det som et selvstændigt fag. Vi begynder forfra med både ordklasser, hvordan ordene i de forskellige ordklasser bøjes, finder de forskellige led, der kan være i en sætning samt øver tegnsætning.
Vi bruger både de danske og latinske betegnelser, så du bliver fortrolig med det. Ind imellem vil undervisningen inddrage engelsk, tysk og fransk grammatik, så du bliver opmærksom på ligheder og forskelle sprogene imellem.